Skip to main content
search

Στο Mediterraneo Hospital, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η καινοτόμος πλατφόρμα αντιμετώπισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, Viz.ai!

Στο Mediterraneo Hospital πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αντιμετώπιση Οξέος Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου με την εφαρμογή της καινοτόμου ηλεκτρονικής πλατφόρμας αντιμετώπισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, βασισμένη σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, Viz.ai.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) προκαλούν βλάβη του εγκεφάλου, η οποία οφείλεται σε διακοπή της παροχής αίματος σε μια ανατομική περιοχή του εγκεφάλου (ισχαιμικό ΑΕΕ) ή σε αιμορραγία από ρήξη ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ). Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας άνω των 59 ετών, καθώς και κύρια αιτία ανοϊκής συνδρομής.

1 στους 6, ανθρώπους, θα υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η καινοτόμος πλατφόρμα διαχείρισης και αντιμετώπισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων Viz. ai, βασισμένη σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, εφαρμόζεται ήδη σε 600 νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Το Viz.ai αναγνωρίζει, παραμετροποιεί και συμβάλλει καταλυτικά στο να προληφθούν και αντιμετωπιστούν αγγειακές  βλάβες του εγκεφάλου, αναλύοντας κλινικά δεδομένα σε χρόνο 0,49 +/- 0,08  min και δίδοντας κλίμακες νευρολογικής αξιολόγησης NIHSS ( National Institutes of Health Stroke Scale ) και  ASPECTS (Alberta Stroke Program Early CT Score), τρισδιάστατη χαρτογράφηση των αγγείων του εγκεφάλου (3D vessel mapping), NCCT, CTA, CTP απεικόνιση με 96% ευαισθησία και 94% ακρίβεια, πιστοποιημένο από τη μεγαλύτερη πολυκεντρική μελέτη αξιολόγησης ασθενών με εγκεφαλικό, σε 2544 συνεχόμενους ασθενείς σε 139 νοσοκομεία των Ηνωμένων  Πολιτειών, με αποτέλεσμα τον πιο γρήγορο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό συντονισμό και ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων ομάδων αντιμετώπισης του Οξέος Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου.

Το περιστατικό που αντιμετωπίστηκε στο Mediterraneo Hospital με την πλατφόρμα Viz. ai

Πρόκειται για έναν άνδρα 63 ετών, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Mediterraneo, με κλινική εικόνα Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου εν εξελίξει και νευρολογική σημειολογία βαριάς αριστερής ημιπάρεσης και δυσαρθρίας. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα και με απόλυτη επιτυχία από την εξειδικευμένη Ομάδα Οξέων Εγκεφαλικών του Νοσοκομείου Mediterraneo. Ο απεικονιστικός έλεγχος ανέδειξε θρομβοεμβολική απόφραξη κλάδου της δεξιάς μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας και συνυπάρχουσα κρίσιμη στένωση της δεξιάς έσω καρωτίδος αρτηρίας (Tandem occlusion).

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ενδοφλέβια θρομβόλυση από την εξειδικευμένη ομάδα Νευρολόγων και στη συνέχεια, ο ασθενής μεταφέρθηκε  στο Τμήμα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, στην αίθουσα του Ψηφιακού Αγγειογράφου, όπου και υποβλήθηκε αρχικά σε ενδαγγειακή αναρρόφηση θρόμβων από την έσω καρωτίδα και αγγειοπλαστική αυτής, με τη μέθοδο της τοποθέτησης μεταλλικής ενδοπρόσθεσης (stent) για την αποκατάσταση της στενώσεως της δεξιάς έσω καρωτίδος αρτηρίας και στη συνέχεια σε ενδαγγειακή μηχανική αναρρόφηση και ταυτόχρονη μηχανική θρομβεκτομή και απόσυρση θρόμβων από τη δεξιά μέση εγκεφαλική αρτηρία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης ήταν άμεσο, με απόλυτη επιτυχία και με πλήρη και άμεση αποκατάσταση της κλινικής και νευρολογικής εικόνας του ασθενούς! Η επιτυχής επέμβαση, πραγματοποιήθηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας,  Δρ. Νικόλαο Γ. Τσαμόπουλο, μαζί με τον  Δρ. Ιωάννη Γ. Καντουνάκη και την Ομάδα τους.

To Mediterraneo Hospital διαθέτει μία από τις πλέον σύγχρονες και μία από τις πρώτες στην Ελλάδα, Μονάδες Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, με εξειδικευμένο ιατρικό, επιστημονικό δυναμικό και ιατρικό εξοπλισμό, έχοντας νοσηλεύσει και αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά από το χρόνο ενεργοποίησής του.

H Μονάδα δέχεται ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από εξειδικευμένους νοσηλευτές, νευρολόγους και επεμβατικό νευροακτινολόγο, παρέχοντας άρτιες υπηρεσίες υγείας, εφαρμόζοντας διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα, με θεραπείες οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν την αναπηρία μετά από εγκεφαλικό. 

Από το 2017, η Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Mediterraneo, συμμετέχει, με Συντονιστή & Κύριο Ερευνητή τον Διευθυντή του Τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας,  Δρ. Νικόλαο Γ. Τσαμόπουλο, στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια  «SITS» (Safe Implementation of Treatments in Stroke), με έδρα, το «Karolinska Institute» στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

 

Close Menu